Eesti piiritus


Asukoht: 
Härjatall

Näitus annab ülevaate piirituse ja viina tootmise ajaloost Eestis 15. sajandist kuni 19. sajandi lõpuni.

Näitus koosneb kolmest osast:

  • 15.–17. sajand – Aqua Vitae
    Viinapõletamise algus
  • 18. sajand – hõbedasadu
    Viinast saadud rikkus pani aluse uhkete mõisahäärberite tekkele. Näitusel saab teada, kuidas viinapõletamine muutus üheks olulisemaks mõisamajanduse osaks tänu Vene turu avanemisele 1766. aastal.
  • Üleminek industriaalsele piiritusetootmisele
    Alkoholi aktsiisimaksu kehtestamine 1863. aastal tõi kaasa ülemineku käsitöönduslikult tööstuslikule viinapõletamisele. Aktsiisinormid soodustasid kartuli kasutamist ja sajandi lõpuks oli kartul piirituse toorainena välja tõrjunud rukki . 1938. aastal lasti Rakveres käiku uuendatud piiritusetehas. 

Eesti piiritus Guinnessi rekordite raamatus

1938.aastal lasti Rakveres käiku uuendatud piiritusetehas. Tehases toodetud piiritus on kangeima - 98 % ja puhtaimana kantud Guinnessi rekordite raamatusse.

Viinade degusteerimine

Gruppidel on võimalus osaleda viinade degusteerimise võistluses. Iga degusteerija saab diplomi.