Eesti piiritus


Asukoht: 
Härjatall

Näitus annab ülevaate piirituse ja viina tootmise ajaloost Eestis 15. sajandist kuni 19. sajandi lõpuni.

Näitus koosneb kolmest osast:

  • 15.–17. sajand – Aqua Vitae
    Viinapõletamise algus
  • 18. sajand – hõbedasadu
    Viinast saadud rikkus pani aluse uhkete mõisahäärberite tekkele. Näitusel saab teada, kuidas viinapõletamine muutus üheks olulisemaks mõisamajanduse osaks tänu Vene turu avanemisele 1766. aastal.
  • Üleminek industriaalsele piiritusetootmisele
    Alkoholi aktsiisimaksu kehtestamine 1863. aastal tõi kaasa ülemineku käsitöönduslikult tööstuslikule viinapõletamisele. Aktsiisinormid soodustasid kartuli kasutamist ja sajandi lõpuks oli kartul piirituse toorainena välja tõrjunud rukki. 

Eesti piiritus Guinnessi rekordite raamatus

1938.aastal lasti Rakveres käiku uuendatud piiritusetehas. Tehases toodetud piiritus on kangeima - 98 % ja puhtaimana kantud Guinnessi rekordite raamatusse.

Viinade degusteerimine

Gruppidel on võimalus ettetellimisel osaleda viinade degusteerimise võistluses. Iga degusteerija saab diplomi.